FRONT 2021: Homenatge a Francesc Betriu

L’últim aviador + la Plaça del Diamant

Dissabte 22 de maig a les 19 h.

Castell de Flix.

Preu 6 € · Aforament limitat

En aquesta edició de la mostra FRONT volem retre homenatge a una de les figures més representatives del cinema català de la darrera meitat del segle XX: el director de cinema Francesc Betriu. Comptarem amb la presència del productor Paco Poch que ens acostarà a la seva figura.

L’últim aviador

Francesc Betriu · 2018 · País Valencià · Catalunya · 78 min · VC.

 

Després de més de setanta-cinc anys, Vicente Montejano explica la seva experiència de més de catorze anys en un gulag rus després del final de la Guerra Civil espanyola. És l’últim supervivent d’un grup de dotze pilots republicans que es van veure sorpresos per la fi del conflicte mentre feien un curs d’aviació de guerra a l’antiga URSS. Van ser traslladats als camps de concentració de Sibèria durant la Segona Guerra Mundial fins a la seva repatriació a Espanya en ple franquisme

La plaça del Diamant

Francesc Betriu · 1982 · Catalunya · 116 min

 

Amb el rerefons de l’arribada de la República i de la Guerra Civil, aquest film basat en la novel·la de Mercè Rodoreda narra la història de Natàlia, una jove que accepta  la vida sense queixar-se. Aquesta resignació acaba en finalitzar la guerra. Natàlia es rebel·la per fi contra tot el que considera injust.

FRANCESC BETRIU

 

Nascut a Organyà (l’Alt Urgell), el 1940. Va estudiar Ciències Econòmiques i  Polítiques i direcció a la Escuela Oficial de Cinematografía de Madrid on va ser expedientat. Allà va coincidir amb Luís García Berlanga; José Luis Borau, Carlos Saura i José Luís Sáenz de Heredia. Va ser guionista, productor, distribuïdor i crític, i com a cineasta l’han definit com a “pioner del curtmetratge de ficció”. Després d’una primera etapa com a director i productor de curtmetratges, durant la dècada dels 70 del segle XX va fer el salt als llargs. Va debutar amb Corazón solitario (1972). Després va adaptar diverses obres literàries a la pantalla gran i petita, com La plaça del Diamant; quiem por un campesino español, o les sèries Vida Privada a partir de la novel·la de Josep Maria de Sagarra i Una pareja perfecta, adaptació de l’obra de Miguel Delibes Diario de un jubilado. nica del Raval (2008), El día que murió Gracia Imperio (2012) i L’últim aviador (2019) són els darrers títols d’una filmografia construïda al llarg de més de sis dècades.